Για την υπόθεση του Ράμι Συριανού

Στις 31 Ιανουαρίου 2011 και αφού πραγματοποιήθηκε ληστεία, μετά τη λήξη δημοπρασίας του Ο.Δ.Δ.Υ. (οργανισμός διαχείρισης δημόσιου υλικού) στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο αναρχικός Ράμι Συριανός περικυκλώνεται και συλλαμβάνεται από περιπολία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Του προσάπτονται οι κατηγορίες της ληστείας, της αρπαγής, της κλοπής και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και ο σύντροφος Κλεομένης Σαββανίδης. ο οποίος συνελήφθη έξω από το σπίτι του κάποια ώρα μετά. Ο Ράμι Συριανός αναλαμβάνει την ευθύνη για την διάπραξη της ληστείας, δηλώνοντας πως είναι αναρχικός και προέβηκε στην ληστεία του Ο.Δ.Δ.Υ. στα πλαίσια της άρνησης εργασίας, καθώς επίσης πως ο συγκατηγορούμενος του δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή. Στη συνέχεια ο Κλεομένης αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ ο Ράμι οδηγείται στις φυλακές Ιωαννίνων και η δίκη ορίζεται αρχικά για τις 5 Δεκέμβρη 2011 στη Θεσσαλονίκη.

Στις 11/11/2011, γίνεται μεταγωγή του συντρόφου στις φυλακές Διαβατών, ενόψει της δίκης. Εκεί του ζητείται να υποστεί τη διαδικασία του σωματικού ελέγχου κάτι που ο σύντροφος αρνείται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί πειθαρχικό και να του επιβληθεί η ποινή των 10 ημερών στην απομόνωση και πειθαρχική μεταγωγή. Έτσι στις 18/11/2011 μετήχθη εσπευσμένα στις φυλακές Νιγρίτας-Σερρών,όπου και του ζητήθηκε για ακόμη μια φορά να βγάλει τα εσώρουχα του, κάτι που ο σύντροφος αρνήθηκε. Για αυτή του την άρνηση, του επιβάλλεται τελικά εκ νέου πειθαρχική ποινή απομόνωσης 10 ημερών, ενώ διατάσσεται να διεξαχθεί η ‘’έρευνα’’ με τη βία. Στις 6/12/11 και εφόσον το δικαστήριο των συντρόφων αναβλήθηκε για τις 18/01/12, ο Ράμι μεταφέρθηκε ξανά στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών όπου πέρασε εκ νέου από πειθαρχικό, λόγω της άρνησης του για ακόμη μία φορά στον “ενδοσωματικό έλεγχο”, και του επιβλήθηκε ξανά η ποινή των 10 ημερών στην απομόνωση. Η δίκη αναβάλλεται ξανά για τις 26 Μαρτίου του 2012 αυτή τη φορά και εκ νέου για τις 21 Μάη του 2012. Μετά από την τελευταία αναβολή του δικαστηρίου του, για το οποίο μετήχθη αυθημερόν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και αυθημερόν επέστρεψε στις φυλακές Νιγρίτας, αρνήθηκε για ακόμη μία φορά την εξευτελιστική διαδικασία του σωματικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η ποινή της πειθαρχικής μεταγωγής. Αντ’ αυτού ο σύντροφος βρίσκεται απομονωμένος σε ένα από τα “κελιά νεοεισερχομένων”, που δε διαφέρουν σε τίποτα από την “απομόνωση”. Ενώ λοιπόν η μέγιστη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται για έναν κρατούμενο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 μέρες στην απομόνωση, ο σύντροφος παραμένει για περισσότερο από ενάμιση μήνα, αναμένοντας την μεταγωγή που του έχει επιβληθεί.

Διεκδικώντας την έξοδο του από την απομόνωση και τη μεταγωγή του από τη συγκεκριμένη φυλακή ο σύντροφος ξεκινάει στις 8/5/2012 αποχή συσσιτίου, ενώ μια εβδομάδα μετά προχωράει σε απεργία πείνας με τις ίδιες απαιτήσεις. Παρά το γεγονός ότι η υγεία του είχε ήδη επηρεαστεί σημαντικά από τις πρώτες κιόλας μέρες τις απεργίας, ο σύντροφος δεν εισήχθη στο νοσοκομείο και αντ’ αυτού μεταφέρθηκε στις 21 Μάη ενώπιον των δικαστών σιδηροδέσμιος με τη γνωστή θεαματική ιεροτελεστία των ΕΚΑΜ, όπου και έκανε ξεκάθαρο στους δικαστές ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη δίκη ενόσω συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης και κατά συνέπεια, σε απεργία πείνας, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο 2ος κατηγορούμενος. Οι δικαστές έδωσαν αναβολή μιας εβδομάδας, ορίζοντας τη δίκη για τη Δευτέρα 28η Μάη. Ακολούθως, ο σύντροφος μετήχθη στις φυλακές Λάρισας και εισήλθε στη Β’ Πτέρυγα χωρίς περαιτέρω ευτράπελα, σταματώντας τη νικηφόρα απεργία πείνας.

Το δικαστήριο των συντρόφων Ράμι Συριανού και Κλεομένη Σαββανίδη, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 28 Μάη 2012, με την παρουσία αρκετών αλληλέγγυων μέσα και έξω από την αίθουσα και ισχυρή παρουσία κάθε λογής μπάτσων. Από τις καταθέσεις τόσο των κατηγορούμενων όσο και του συνόλου των μαρτύρων υπεράσπισης προσδόθηκαν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στη δίκη, είτε σε σχέση με τη ληστεία είτε σε σχέση με την κατασκευή πολιτικών διώξεων. Μάλιστα μετά την πολιτική δήλωση του Ράμι Συριανού επικράτησε ένταση, αφού η έδρα αντέδρασε έντονα στα χειροκροτήματα του ακροατηρίου, ζητώντας να εκκενωθεί η αίθουσα, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε. Το τελικό αποτέλεσμα της δίκης ήταν να κριθεί αθώος για όλες τις κατηγορίες  ο σύντροφος Σαββανίδης Κλεομένης, ενώ η ποινή που επιβλήθηκε στο σύντροφο Ράμι Συριανό είναι 8 χρόνια και 8 μήνες. Αναλυτικά 8 χρόνια για την κατηγορία της ληστείας και 8 μήνες κατά συγχώνευση για τις υπόλοιπες κατηγορίες καθώς η κατηγορία της αρπαγής από κακούργημα μετετράπη σε πλημμέλημα με την κατηγορία της παράνομης κατακράτησης. Ο σύντροφος μετήχθη αιφνιδίως από τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Δομοκού και αναμένει την εκδίκαση της έφεσης.

Τον Οκτώβριο του 2013 πήρε την πρώτη του άδεια.

Γράμμα του Ράμι Συριανού σχετικά με την υπόθεσή του

Ανοιχτή επιστολή του συντρόφου Ράμι Συριανού, 5/6/11

Συνοπτικό ιστορικό μιας ξενάγησης με όλα τα έξοδα πληρωμένα… 28/11/2011

Πολιτική δήλωση του αναρχικού Ράμι Συριανού για τη δίκη του

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη φυλακή Τρικάλων

Επιστολή κρατουμένων απ’ τις ελληνικές φυλακές

Κείμενο των Τάσου Θεοφίλου και Ράμι Συριανού για την αντιφασιστική πορεία

Κείμενο των Θεοφίλου Τάσου και Συριανού Ραμί με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών

Ανακοίνωση έναρξης απεργίας πείνας του Ράμι Συριανού ως αλληλεγγύη στον Σπύρο Στρατούλη

Προσωρινή δήλωση του Εργιόν Μουσταφά, Ράμι Συριανού και Μιχάλη Ραμαδάνογλου, για την παύση της απεργίας πείνας

Η παρέμβαση του Ράμι Συριανού στην εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ ενάντια στις ειδικές συνθήκες

Comments are closed.