Kινητοποιήσεις μέσα στις φυλακές ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

– Στις 24 Μαρτίου, οι κρατούμενοι στις Α, Β, Γ και Δ πτέρυγες των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού και Κέρκυρας αρνήθηκαν να κλειστούν στα κελιά κατά την καθιερωμένη ώρα του μεσημεριού, ως μια πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να ψηφιστεί και να καθιερώσει τις πτέρυγες απομόνωσης, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας του “σωφρονιστικού” συστήματος και μια σειρά από άλλα μέτρα.

– Συνεχίζεται και σήμερα, 25/3,  η κινητοποίηση στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς και σε άλλες πόλεις, με τη μεσημεριανή στάση. Το πρωί στο Κορυδαλλό πραγματοποιήθηκε και έρευνα στα κελιά, μην ανοίγοντας η φυλακή την καθιερωμένη ώρα αλλά 2 ώρες αργότερα. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε εισβολή των ΕΚΑΜ στη φυλακή Μαλανδρίνου, χρησιμοποιώντας σαν αφορμή το μαχαίρωμα δεσμοφύλακα από κρατούμενο.

– Από τις 26/3, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντα επισκεπτηρίου, ως αντίδραση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων.

– Στις 27/3 ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι που προηγουμένως είχε σκοτώσει έναν αρχιβασανιστή δεσμοφύλακα στη φυλακή Μαλανδρίνου, κατά τη μεταγωγή του αλλά και κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, ξυλοκοπείται και βασανίζεται μπάτσους και σωφρονιστικούς. Στη συνέχεια των βάζουν στο πειθαρχείο της Νιγρίτας, παρόλες τις διαμαρτυρίες συγκρατουμένων του. Το επόμενο πρωί ο Ιλία Καρέλι βρίσκεται νεκρός. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από πολλαπλές κακώσεις σε όλο του το σώμα και κάταγμα στο στέρνο το οποίο προκλήθηκε από αιχμηρό όργανο (πιθανώς κλομπ) , αλλά ότι υπάρχουν και σημάδια από ηλεκτροσόκ στην παλάμη του, αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των κρατουμένων, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος αποτελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες αυτούς που πλήττουν τα τσιράκια του.

– Στις 28/3, οι κρατούμενοι της φυλακής Λάρισας, στις πτέρυγες Β και Γ (απο ασυνεννοησία δεν έγινε και σε άλλες πτέρυγες), απείχαν απο το συσσίτιο και αρνήθηκαν να μπούνε στα κελιά τους αντιδρώντας έτσι στην είδηση για το θάνατο του Ιλία Καρέλι στην απομόνωση των φυλακών Νιγρίτας.

Για τον ίδιο λόγο και στα πλαίσια της ευρύτερης κινητοποίησης ενάντια στις φυλακές τύπου Γ, στις φυλακές Πάτρας, οι κρατούμενοι στην Α, Β και Γ πτέρυγα, απείχαν από το συσσίτιο και αρνήθηκαν να μπούνε στα κελιά τους.

Επίσης στις φυλακές Χανίων οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους, ενώ στις φυλακές Μαλανδρίνου μπήκαν στην κινητοποίηση με αποχή συσσιτίου.

Οι φυλακές Κορυδαλλού και Κέρκυρας προχώρησαν και αυτές σε αποχή συσσιτίου για την δολοφονία Καρέλι.

Κρατούμενοι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών και Διαβατών (580 κρατούμενοι) προχώρησαν σε μεσημεριανή στάση αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους και σε αποχή συσσιτίου ως ένδειξη οργής για τη δολοφονία του κρατούμενου Ιλία Καρέλι.

Οι φυλακές Κέρκυρας και Μαλανδρίνου πέρα από το κείμενο της κινητοποίησης έστειλαν και κείμενο πένθους και οργης για την δολοφονία.

Κρατούμενοι και κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού πραγματοποίησαν και βραδινή στάση. Έξω έμειναν για μία ώρα και κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού,ως ένδειξη πένθους και οργης για τον Καρέλι.

– Στις 30/3, στις 16.30 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, με αφορμή τη δολοφονία του Ιλία Καρέλι, που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και στην οποία παραβρέθηκαν 100 σύντροφοι από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα.

Η ανταπόκριση των φυλακισμένων ήταν δυναμική καθώς ανταλλάχτηκαν εκατέρωθεν συνθήματα ενάντια στους βασανιστές-δολοφόνους της σωφρονιστικής υπηρεσίας  και αντιμπατσικά αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στους αγώνες των φυλακισμένων. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η σωφρονιστική υπηρεσία της φυλακής προσπάθησε να αποκόψει την επικοινωνία συγκεντρωμένων και φυλακισμένων και γι’ αυτό ανοίξαν τους συναγερμούς της φυλακής και μετέδιδαν αδιάκοπα μηνύματα από τα μεγάφωνα ώστε να μην φτάνουν τα συνθήματα μέσα. Οι κρατούμενοι όμως δε μάσησαν, αφού στην πτέρυγα Γ2 των φυλακών σπάστηκαν κάμερες και υλικοτεχνική υποδομή της φυλακής (τζάμια παραθύρων κλπ) .

Το κείμενο των κρατούμενων που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις

Επιστολή από τον Κ.Γουρνά και τον Δ. Κουφοντίνα

Κείμενο από το δίκτυο αναρχικών και αγωνιζόμενων κρατουμένων για τη δολοφονία του Ηλία Καρέλι

Κείμενο που στάλθηκε από κρατούμενους των φυλακών Κέρκυρας και Α’ πτέρυγας Κορυδαλλού

Κείμενο από ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για τη βραδινή στάση

Γράμμα από τις φυλακές Νιγρίτας για τη δολοφονία του Ιλία Καρέλι

Κείμενο κρατουμένων Νιγρίτας για τις ρυθμίσεις ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου