ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Α.Κ.

Συνεχίζουν την απεργία πείνας , που άρχισαν στις 02/03/2015 , οκτώ μέλη του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων ( Δ.Α.Κ. ) , όπως οι ίδιοι ανέφεραν σε κείμενο – τοποθέτησή τους στις  11/04/2015 :

“Γι’ αυτό δηλώνουμε ξανά πως δεν θα κάνουμε πίσω και θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας μέχρι την τελεσίδικη και οριστική ικανοποίηση των αιτημάτων μας απαιτώντας:

 • την κατάργηση του άρθρου 187 και 187Α
 • την κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για πράξεις που τελέστηκαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμο») 
 • το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία των φυλακών τύπου ‘Γ 
 • την άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού ώστε να λάβει τη νοσηλεία που χρειάζεται 
 • την κατάργηση της βίαιης λήψης DNA, την πρόσβαση κι ανάλυση του DNA από πραγματογνώμονα βιολόγο καθώς και την κατάργηση της ανάλυσης δειγμάτων που εμπεριέχεται μίγμα γενετικού υλικού άνω των δύο ατόμων.”                                                     

Στο ίδιο κείμενο αναφέρουν επίσης ότι :                                

Όταν ξεκινήσαμε την απεργία πείνας ξέραμε πως θα ήταν ένας δύσκολος αγώνας που θα μας έφτανε στα όρια μας. Και ειναι αλήθεια πως κάποιοι από εμάς μετά από 40 μέρες σκληρού αγώνα κινδυνεύουν να αποκτήσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όμως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε καθόλου έδαφος σε όποιον εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική της κυβέρνησης προσπαθεί να μας φθείρει και επιχειρεί να ακυρώσει την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας. Γι’αυτο επαναλαμβάνουμε πως συνεχίζουμε την απεργία πείνας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας παρά τους ορατούς κινδύνους για τη υγεία μας.  ”

Είναι φανερό πως , οι ίδιοι οι απεργοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι εξαντλούν τις σωματικές τους δυνάμεις και υπερβαίνουν τα όριά τους με τη συνέχιση της απεργίας τους , με καταστροφικά αποτελέσματα για τον οργανισμό τους. Αυτό που δεν είναι ίσως ορατό, είναι από πού πηγάζει η αντοχή τους και δεν αποτελεί θεματολογία του παρόντος κειμένου. Το μόνο βέβαιο είναι , πως στη μάχη ζωής που δίνουν 46 μέρες τώρα οι απεργοί , απαραίτητες προυπόθεσεις αποτελούν, η απόλυτη πνευματική πειθαρχία στα πιστεύω τους και η επίμονη στοχοπροσήλωση.

Η λίστα των απεργών έχει ως εξής :

 •    ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 46η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους που αγγίζει το 25% του αρχικού Σ.Β. του. Νοσηλεύεται φρουρούμενους στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.
 •    ΧΑΡΙΣΗΣ ΦΟΙΒΟΣ 46η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους που αγγίζει το 25% του αρχικού Σ.Β. του. Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Αττικό.
 •  ΝΤΑΛΙΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 46η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους 22% του αρχικού Σ.Β. του.Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Γ.Νοσοκομείο Νίκαιας.
 • ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 46η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους 20% του αρχικού Σ.Β. του.Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Γ.Ν. Νίκαιας.
 • ΣΑΡΑΦΟΥΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 39η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους 18% του αρχικού Σ.Β. του. Κρατείται στις Δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.
 • ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 32η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους 13% του αρχικού Σ.Β. του.Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
 •   ΜΠΟΥΡΖΟΥΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 32η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους 12% του αρχικού Σ.Β. του. Κρατείται στις Δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.
 •   ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 25η μέρα απεργίας , απώλεια βάρους 12% του αρχικού Σ.Β. του. Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Αττικό.

Ως γιατρός που παρακολουθώ διαρκώς από την έναρξη της απεργίας τους απεργούς , οφείλω να τονίσω πως τα όρια της αντοχής και τα σωματικά αποθέματά τους έχουν ΗΔΗ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ , με ορατό τον κίνδυνο για άμεσες βλάβες στην ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ,πιθανόν και στη ΖΩΗ ΤΟΥΣ ! Μαζί με αυτά , εξαντλήθηκαν και τα όρια ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ μεγάλου τμήματος της κονωνίας μας.!!  Πέραν αυτών των άμεσα βραχυπρόθεσμων απειλών , κανείς ιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι , τελειώνοντας τον αγώνα τους , δεν θα παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας , που θα συνδέονται με την παρατεταμένη ασιτία τους και τις επιδράσεις της  στον μεταβολισμό τους.Όποιος θεωρεί ότι τα γραφόμενά μου αποτελούν εκφάνσεις προπαγάνδας κινδυνολογίας ,ας ανατρέξει σε επιστημονικές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία , που καταδεικνύουν τα ανωτέρω και επιπλέον αναδεικνύουν στατιστικά το μειωμένο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων , που έχουν υποβάλλει τον εαυτό τους σε μεγάλης διάρκεια απεργία πείνας.

Αθήνα 16/04/2015.

 

Η ιατρός :  Λίνα Βεργοπούλου.

Comments are closed.