Γράμμα του Στέφανου Αμίλητου που διαβάστηκε στις 9 Μάη στην εκδήλωση του Ταμείου στην ΑΣΟΕΕ

Γράμμα του Στέφανου Αμίλητου που διαβάστηκε  στις 9 Μάη  στην ΑΣΟΕΕ, κατά τη διάρκεια του διημέρου για τις αυτο-οργανωμένες αντιστάσεις μέσα στις φυλακές που διοργάνωσε το Ταμείο Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών.

Τον Γενάρη, μετά από ένα γεγονός που συνέβη εναντίον μου, μεταφέρθηκα σε μια άλλη πτέρυγα, την Ε’. Μια πτέρυγα που με την πρώτη ματιά σου προκαλεί ομολογουμένως σοκ και ανασφάλεια. Μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Με το πέρασμα του καιρού και με τις σχέσεις που άρχισαν ν’ αναπτύσσονται, μέσα στους 5 μήνες που είμαι εδώ, νοιώθω από τη μια ηρεμία και από την άλλη αγανάκτηση.

Η Ε’ είναι μια πτέρυγα της οποίας το 80% αποτελείται από αλλοδαπούς που προέρχονται από μεσογειακές-βορειοαφρικανικές χώρες και το 20 % από ντόπιους και Αλβανούς. Παρ’ όλο που υπάρχει αυτή η ποικιλία ανθρώπων και τα όποια προβλήματα που δημιουργούνται από μικροπαρεξηγήσεις, αποτέλεσμα του εγκλεισμού, θα διακρίνεις πεντακάθαρα και το σεβασμό. Μια εικόνα δηλαδή που δεν πηγάζει από το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;» αλλά από το γεγονός ότι είμαστε όλοι φυλακισμένοι.

Η Ε’ είναι μια πτέρυγα ξεχασμένη απ’ όλους, θα δεις ανθρώπους που ενώ έχει λήξει η ποινή τους παραμένουν κρατούμενοι με το πρόσχημα ότι προορίζονται για απέλαση, και έτσι περνούν οι μήνες. Ανθρώπους που για μικροαδικήματα έχουν φάει εξοντωτικές ποινές και άλλους που παραμένουν φυλακισμένοι γιατί δεν έχουν δικηγόρο. Ανθρώπους που περιφέρονται στην ακτίνα και το προαύλιο για να μαζέψουν τον άκαυτο καπνό από τις γόπες για να κάνουν ένα τσιγάρο. Ανθρώπους που δεν έχουν τα πιο απλά, τα πιο στοιχειώδη, σαπούνι, σκόνη πλυσίματος, ξυραφάκια και είδη ένδυσης (ρουχισμό). Απλά πράγματα καθαριότητας μέσα σ’ αυτό το βούρκο.

Παρ’ όλα αυτά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια, άνθρωποι που αντιστάθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη, μετά από ένα περιστατικό με τον αρχιφύλακα, ενάντια στα Ε.Κ.Α.Μ. Άνθρωποι που στον τελευταίο ξεσηκωμό για τις φυλακές μάζεψαν 380 υπογραφές από τους 400 κρατούμενους της πτέρυγας. Άνθρωποι που δεν τραβούν την προσοχή καμιάς πρωτοβουλίας, κανενός δικτύου, κανενός συντρόφου ή συνανθρώπου έξω από τα τείχη.

Πιστεύω σύντροφοι-συντρόφισσες, ότι πρέπει να στρέψουμε λίγο την προσοχή μας και προς αυτήν την πτέρυγα, μια πτέρυγα όπου μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και σε πολιτικό και σε ανθρώπινο επίπεδο. Μια πτέρυγα που το αξίζει, που έχει μαχητές, που έχει φτωχοδιάβολους, μα πάνω απ’ όλα έχει κρατούμενους με υπερηφάνεια.

Επομένως έχει νόημα η στήριξη και η έμπρακτη Αλληλεγγύη μας. Από το Σάββατο 10 Μάη και για 10 μέρες στην Κατάληψη Κ*Βοξ συγκεντρώνονται ανδρικά ρούχα, σαπούνια, σαμπουάν και απορρυπαντικά. Σας καλώ και εγώ από τη μεριά μου, να στηρίξετε αυτήν την κίνηση.

Στέφανος Αμίλητος

Ε’ πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού

Μάης 2014