Σχετικά με την υπόθεση του Βαγγέλη Κουτσιμπέλα

Ο Βαγγέλης Κουτσίμπελας βρίσκεται φυλακισμένος από τις 6 Απριλίου του 2012 κατηγορούμενος για μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 13-3-2012 έως και τις 3-4-2012, στην πόλη των Τρικάλων με στόχους κτήρια της δημοτικής αστυνομίας, το Α.Τ Τρικάλων καθώς και διάφορα ΙΧ αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων αυτό του βουλευτή Τρικάλων Μ. Ταμήλου και του διοικητή της ΣΜΥ.

Το κατηγορητήριο έχει στηθεί από την κατάθεση ενός ρουφιάνου τοξικομανή που είχε κληθεί για να καταθέσει και στο δικαστήριο. Ο σύντροφος έχει αποδεχτεί μόνο την τελευταία εκ των επιθέσεων κατά την οποία και συνελήφθη επ΄αυτοφόρω. Τη διαδικασία της σύλληψης ακολούθησε ξυλοδαρμός του συντρόφου από τους μπάτσους και μεταφορά του στη φυλακή Τρικάλων.

Το δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε στις  6-7 Μάρτη του 2013 στο Μικτό Ορκωτό Λάρισας έκρινε το Βαγγέλη ένοχο για όλες τις επιθέσεις και του επέβαλε την εξοντωτική ποινή των 15 χρόνων κάθειρξης (4 για κάθε ενέργεια) ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Ενδεικτικά για το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της δίκης να αναφερθεί ότι ενώ στην κατάθεσή του ο Βαγγέλης υποστήριξε ότι για μια από τις επιθέσεις που του χρεώνουν αυτός βρισκόταν στη νομαρχία αποδεδειγμένα και όχι στο σημείο όπου έγινε η ενέργεια, η απάντηση της έδρας ήταν αφοπλιστική υποστηρίζοντας ότι προφανώς και βρισκόταν εκεί αλλά προκειμένου να τοποθετήσει και στο κτήριο της νομαρχίας εκρηκτικό μηχανισμό! Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο ρουφιάνος ο οποίος ένα χρόνο πριν υπέδειξε τον Βαγγέλη ως δράστη όλων των επιθέσεων στην κατάθεση του στο δικαστήριο αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα όσα είχε τότε πει, παραδεχόμενος ότι εξαναγκάστηκε από την αστυνομία να υπογράψει την κατάθεση του επειδή ο ίδιος είχε συλληφθεί για ναρκωτικά και μόνο έτσι θα τον βοηθούσαν να τη γλιτώσει. Κατά τη διάρκεια της δήλωσης του, ο Βαγγέλης αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική υπόσταση των ενεργειών αυτών από όποιον και αν έγιναν, όπως επίσης και στο σημερινό πολιτικό σκηνικό με αφορμή την άνοδο της χ.α. Στο τέλος ζήτησε από το δικαστήριο την μεταφορά του σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα για το υπόλοιπο της ποινής του γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: ”Τα Τρίκαλα είναι πρεζοφυλακές, δεν το αντέχω αυτό το πράγμα”.

Κείμενο του Βαγγέλη Κουτσιμπέλα για της συνθήκες κράτησης στο κρατητήριο και στις φυλακές Τρικάλων

Γραμμα του Βαγγέλη Κουτσιμπέλα από τις φυλακές Τρικάλων, Απρίλης 2012

Γραμμα του Βαγγέλη Κουτσιμπέλα με αφορμή το επερχόμενο δικαστήριο του, Δεκέμβρης 2012