Γράμμα του Δημήτρη Μιχαήλ

Στις 04/12 στο πλαίσιο του «κυνηγιού μαγισσών» πραγματοποιήθηκε μια χολιγουντιανή παραγωγή με παραγωγούς την (αντι-) τρομοκρατική υπηρεσία, τα ΜΜΕ και πρωταγωνιστές 5 συντρόφους αναρχικούς και εμένα. Μια κινηματογραφική παράσταση, όπου τα σπίτια μεταμορφώνονται σε “γιάφκες”, τα βιβλία σε “παράνομο έντυπο υλικό”, οι φιλικές και συντροφικές σχέσεις σε σύσταση “τρομοκρατικής οργάνωσης”, οι αγωνιστές σε “αιμοδιψή τέρατα”. Και βέβαια η συνταγή που ακολουθείται είναι απλή. Δε χρειάζεται να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για να φιλοξενηθεί κάποιος σε ένα «υπέροχο δημοκρατικό» κελί. Καθένας αναρχικός-αγωνιστής που έχει σχέση φιλική, συντροφική, συγγενική ή που έχει κάνει επίσκεψη σε σπίτι υποτιθέμενου “τρομοκράτη” είναι και αυτός ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και εάν. Παρεμπιπτόντως, δε δίστασαν καθόλου να φτάσουν στο σημείο να κατασκευάσουν ψεύτικες σχέσεις και επαφές. Αναφέρομαι στη σύλληψη και προφυλάκιση του συντρόφου αναρχικού Χρήστου Πολίτη.

Πιο αναλυτικά το χρονικό της σύλληψης μου ως την προφυλάκιση μου

Αρχικά στις 20.00 Σάββατο 04/12 οδηγούμαι στο Α.Τ. Σητείας με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων. Μετά από 2 ώρες με ενημερώνουν ότι έχουν φτάσει συνάδελφοι τους από την Αθήνα και μου ζητάνε να τους δώσω δείγμα DNA, πράγμα το οποίο αρνούμαι. Ύστερα από κάποια ώρα συνοδεία 18 αστυνομικών με οδηγούνε στο σπίτι όπου διέμενα γαι να μαζέψουνε στοιχεία (γόπες από τσιγάρα, καλαμάκια, άδειο μπουκάλι μπύρας, βιβλία, έντυπο υλικό, τετράδια, κινητά τηλέφωνα κ.α) Όλο αυτό το διάστημα ζητούσα να μάθω αν κατηγορούμαι για κάτι και να επικοινωνήσω με δικηγόρο. Η απάντηση που έπαιρνα συνεχώς ήταν «θα γίνει και αυτό, θα σου πούμε σε λίγο». Αφού έχει τελειώσει η έρευνα σπίτι μου οδηγούμαι και πάλι στο Α.Τ.Σητείας, όπου εκεί μου ανακοινώνουν ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος μου χωρίς να μου πούνε για το τι κατηγορούμαι και από εκεί με μεταφέρουν πλέον με χειροπέδες στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο 12ο όροφο της Αντιτρομοκρατικής στις 09.00 Κυριακή 05/12. Εκεί πέρα με κρατάνε όμηρο δεμένο πισθάγκωνα όρθιο να κοιτάζω τη γωνία ενός τοίχου για 5-6 ώρες. Κάποια στιγμή με πάνε σε ένα άλλο δωμάτιο για τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπου αρνούμαι να δώσω. Πίσω και πάλι στο γραφείο όπου ήμουν αυτή τη φορά παρουσία 2 ανδρών χωρίς κουκούλες για να κάνουμε «φιλική κουβέντα». Με ρώταγαν διάφορα αόριστα πράγματα, για το παρελθόν μου, για άτομα γνωστά και άγνωστα σε μένα. Η απάντηση μου ήταν ότι δεν επιθυμώ να συνομιλήσω μαζί τους και ότι επιθυμώ δικηγόρο. Μετά από 1 ώρα εμφανίζεται ένας άντρας τον οποίο οι υπόλοιποι αποκαλούσαν αρχηγό και άρχισε να μου λέει ένα σωρό βλακώδη ψέματα του στυλ «ότι υπάρχουν παντού αποτυπώματα μου σε διάφορα σπίτια και όπλα» τα οποία δε γνώριζα την ύπαρξη τους και «πως καλό θα ήταν να μιλήσω, μιας και οι σύντροφοι μου έχουν ομολογήσει για τη συμμετοχή μου στην οργάνωση» και διάφορες άλλες αρλούμπες. Φυσικά η απάντηση μου ήταν «Λέγε ότι θες, δεν έχω να πω κάτι σε εσένα». Έπειτα οδηγούμαι σε κοντινό γραφείο όπου από κει συντάξανε ένα καραγκιοζόχαρτο με βαρύτατες κατασκευασμένες κατηγορίες κι από εκεί πήρα το δρόμο για τα δικαστήρια.

Έχοντας λάβει 2 2μερες αναβολές απολογίας μιας και η δικογραφία περιήλθε τελευταία στιγμή στα χέρια μου, έφτασε η στιγμή να γνωρίσω τους διεκπεραιωτικούς ρόλους της ανακρίτριας και της εισαγγελέα όπου το τι αρνούμαι ή το τι λέω «από το ένα αφτί μπαίνει κι από το άλλο βγαίνει» μιας και οι μεθοδεύσεις των μπάτσων (5 τηλεφωνικές συνομιλίες και 3 ραντεβού με φίλους) σε συνδυασμό με τον τηλεκανιβαλισμό των ΜΜΕ ήταν αρκετά για να προφυλακιστώ στις φυλακές Τρικάλων.

Το γεγονός αυτό βέβαια ούτε πρωτοεμφανιζόμενο είναι ούτε έκπληξη μου προκαλεί. Είναι καθιερωμένη η τακτική της εξουσίας με σύμμαχο τα ΜΜΕ να συκοφαντεί, να διαστρεβλώνει, να εκδικείται και να ποινικοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες, τις συντροφικές και φιλικές σχέσεις των αγωνιστών αλλά και το ευρύτερο ανατρεπτικό κίνημα των αναρχικών στο οποίο συμμετέχω. Πόσο μάλλον σε καιρούς όπως οι σημερινοί! Όπου η κυβέρνηση, το κράτος, το κεφάλαιο, τα ΜΜΕ, όλοι οι μηχανισμοί χειραγώγησης, επιβολής και καταστολής αγωνιούν μανιωδώς να εξασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή απέναντι στην προοπτική μιας μαζικής κοινωνικής εξέγερσης ή επανάστασης, σε περίοδο σαν τη σημερινή όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ληστεία-μεταφορά κοινωνικού πλούτου από τη βάση προς την κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας με το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τους όρους του μνημονίου που έχουν επιβάλει οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι ΔΝΤ, ΕΚΤ.

Σε μια περίοδο που η ληστρική κυβέρνηση μεθοδεύει καθημερινά τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, την κατάργηση ή απαξίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών κετκημένων που είχαν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες στο παρελθόν κατ΄εντολή πάντα των ξένων και εγχώριων δυνάμεων του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε. και συγχρόνως νομιμοποιεί την καταστολή της βίας κατά των διαδηλωτών, των συλλήψεων και των προφυλακίσεων, την τηλεοπτική εκστρατεία της στοχοποίησης και της διαπόμπευσης αγωνιστών που δεν έμαθαν να σκύβουν το κεφάλι και που τηρούν επιθετική στάση απέναντι στο σύστημα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ, ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Δημήτρης Μιχαήλ
Φυλακές Τρικάλων

14/1/2011

(δημοσιευμένο στις 24/01/2011 στο athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1251314)